Indická automobilka Tata Motors predstavila najlacnejšie auto na svete

10.01.2008 Celý región

Indická automobilka Tata Motors dnes predstavila na autosalóne v Naí Dillí najlacnejšie auto na svete.
Auto s názvom Tata Nano sa bude predávať za 100 000 rupií alebo 2 500 USD, v prepočte 56 760 SKK. Štvordverové päťmiestne vozidlo by sa malo dostať do predaja koncom tohto roka. Vybavené bude motorom s výkonom 33 koní (bhp) a objemom 624 kubických centimetrov. Nebude mať klimatizáciu, elektrické ovládanie okien a ani posilňovač riadenia. V ponuke však budú aj dva luxusné modely.
Tata prichádza s týmto novým modelom v čase, keď sa očakáva prudký rast indického automobilového trhu. Podľa expertov by sa mal jeho obrat vďaka rýchlej konjunktúre domácej ekonomiky a zvyšovaniu príjmov spotrebiteľov do roku 2016 viac ako zoštvornásobiť na 145 miliárd USD.
Vlani sa v Indii predalo 1,2 milióna áut a odborníci počítajú s tým, že do roka 2018 predaj v krajine vzrastie na 3 až 4 milióny. Cieľovou skupinou je predovšetkým rýchlo rastúca indická stredná trieda, ktorá si doteraz mohla dovoliť motorku alebo skúter.
Šéf koncernu Ratan Tata pri prezentácii auta uviedol, že Nano je medzníkom v histórii dopravy. Dodal, že je to \"bezpečné, lacné vozidlo do každého počasia - ľudové auto konštruované tak, aby splnilo všetky bezpečnostné štandardy a emisné predpisy a aby bolo dostupné pre všetkých\".
Kritici však tvrdia, že tento automobil ešte vystupňuje rastúce problémy so znečistením ovzdušia a emisiami kysličníka uhličitého v krajine. Tata argumentuje tým, že auto plní emisné štandardy a v priemere prejde asi 50 míľ na galón, čo zodpovedá 20 kilometrom na jeden liter benzínu. Spoločnosť dodala, že neskôr uvedie na trh aj verziu vybavenú dieselovým motorom.
(TASR)
 

Vyberte región